Bekijk meer

Onderzoek: zo denken Nederlanders over het telefoongebruik van zichzelf en anderen

De smartphone is niet meer weg te denken uit ons leven. Op vrijwel elk moment is er wel iemand die zijn of haar mobiele telefoon uit de broekzak tevoorschijn haalt. Maar hoe denken Nederlanders hier eigenlijk over? En hoe reageren Nederlanders als hun gesprekspartner tijdens een gesprek de telefoon gaat gebruiken? Greetz zocht het voor je uit!

91% van de Nederlanders vindt het vervelend wanneer iemand tijdens een gesprek constant op zijn of haar smartphone kijkt. En hoe ga je om met iemand die constant zijn/haar mobiel gebruikt tijdens een gesprek? Hoor jij ook bij de groep die eerlijk zegt zich eraan te storen? Dan kan het maar zo zijn dat het niet zo gezellig wordt: een kwart van de Nederlanders heeft weleens een conflict gehad vanwege telefoongebruik in gezelschap.

Greetz - mobiele telefoon - staafdiagrammen

Afgeleid door een trilling van je mobiele telefoon? 63% van de ondervraagden excuseert zich en legt zijn telefoon weg, blijkt uit het onderzoek. Bijna één op de vijf probeert de aandacht te verdelen tussen mobiel en gesprekspartner. Opvallend: minder mannen dan vrouwen excuseren zich hiervoor. Namelijk 56% van de mannen tegenover 69% van de vrouwen.

Verboden in restaurants

Op welke momenten Nederlanders het het meest vervelend vinden als hun gesprekspartner ineens de smartphone pakt? Wij onderzochten het voor je!

Greetz - mobiele telefoon

Altijd bereikbaar zijn

Hoe belangrijk is het voor jou om altijd bereikbaar te zijn voor familie en vrienden via je smartphone? Maar liefst 76% van de mensen vindt dit belangrijk. Net iets meer dan de helft van de respondenten vindt het dan ook (heel) belangrijk om berichten die ze binnenkrijgen in korte tijd te beantwoorden. Voor velen bevordert dit dan ook het contact met dierbaren. 35% heeft meer contact met vrienden en familie sinds het gebruik van smartphone.

Zit jij net als vele anderen in tientallen groepsapps? Ben jij iemand die altijd van alles snel op de hoogte wil zijn en snel wil reageren of ben jij iemand die aan het einde van de dag alles terugleest en zich niet in de gesprekken mengt? En ervaar je hierbij ook FOMO (Fear Of Missing Out)? Bijna één op de vijf Nederlanders heeft hier wel eens last van.

Greetz - mobiele telefoon - Fomo  (1)

De ideale balans

Hoe zou je jouw ideale balans beschrijven tussen smartphonegebruik en persoonlijke interactie? Bijna de helft van de Nederlanders (46%) zegt een gezonde balans te prefereren, waarbij de smartphone sociale interacties ondersteunt zonder overheersend te zijn. Een iets kleiner deel van de respondenten heeft voorkeur voor meer persoonlijke interactie en minder afhankelijkheid van de smartphone. 7% kan niet meer zonder en zegt zijn of haar smartphone in alle persoonlijke interacties te gebruiken.

Dit geldt ook voor het uiten van gevoelens en emoties, bijvoorbeeld bij het versturen van een wenskaart van Greetz. Wenskaarten bieden een tastbare, persoonlijke touch die vaak verloren gaat in digitale communicatie. Waar een appje snel verstuurd is, biedt een handgeschreven kaart de tijd en aandacht die persoonlijke relaties verdienen. Zo kan een wenskaart een mooie aanvulling zijn op ons leven in de digitale wereld.

Kopie van Greetz - mobiele telefoon -  staafdiagrammen

_______________________________________________________________________________

Verantwoording onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd onder 1.000 Nederlandse respondenten door veldwerkbureau Panel Inzicht.

Thuiswinkel Waarborg Gecertificeerd
Alle prijzen zijn inclusief btw en andere heffingen. Lees de algemene voorwaarden.