Bekijk meer

Greetz Kringverjaardag Onderzoek 2024

Je kent het wel: een gezellige woonkamer waarbij alle gasten in een kring zitten. We nippen aan koffie en thee, genieten van een stukje taart en voeren levendige gesprekken. Daarna komt de borrelplank met kaas en worst voorbij: het is de kringverjaardag. Typisch Nederlands en misschien zelfs wel een stukje van onze cultuur. Maar hoe denken Nederlanders eigenlijk over de typische kringverjaardag en hoe verschilt dit bijvoorbeeld per generatie? Greetz presenteert het Kringverjaardag Onderzoek 2024.

Uit het onderzoek blijkt dat de meningen over de kringverjaardag verdeeld zijn. 41% van de Nederlanders vindt de traditionele kringverjaardag (heel erg) leuk. Aan de andere kant vindt 31% een kringverjaardag (helemaal) niet leuk. Toch ervaart 67% de sfeer op een kringverjaardag als (heel) gezellig. 

Cadeaubon of envelop

Wat voor cadeau nemen Nederlanders mee naar een kringverjaardag. Uit het onderzoek blijkt dat meer dan de helft kiest voor een persoonlijk cadeau, gevolgd door het geven van een cadeaubon.

kringverjaardag cadeaus

Opvallend is dat mannen (35%) vaker voor een cadeaubon kiezen dan vrouwen (28%), terwijl vrouwen (59%) vaker voor een persoonlijk cadeau kiezen in vergelijking met mannen (52%). Stuur je liever iemand een kaart? Bekijk dan onze verjaardagskaarten eens!

Samen met familie en vrienden

De kringverjaardag draait voor velen om samenzijn met vrienden en familie, iets wat door ruim de helft (55%) van de ondervraagden als hun favoriete aspect wordt gezien. Daarnaast geniet bijna de helft van de gesprekken en de gezelligheid. Een hapje en een drankje mag niet ontbreken op de kringverjaardag. 27% kijkt hier het meeste naar uit. En wat we het minst leuk vinden? Ruim een op de drie Nederlanders ervaart het gevoel van verplicht aanwezig zijn als het grootste minpunt, terwijl 31% de verplichting om met iedereen te socializen vervelend vindt.

Hier hebben wij Nederlanders alleen iets op bedacht. Namelijk onze ‘zit-strategie’. Als het gaat om zitplaatsen, kiest 58% van de Nederlanders voor een plek naast mensen die zij goed kennen. 17% gaat voor de eerst beschikbare stoel. Is nieuwe onbekende mensen leren kennen toch een beetje spannend? Maar 8% zegt naast iemand te gaan zitten die hij of zij niet kent. Hierbij valt op dat 68% van de vrouwen naast iemand gaat zitten die zij al goed kennen, vergeleken met 48% van de mannen. Mannen blijven daarentegen vaker staan (21%) in vergelijking met vrouwen (7%).

Verboden onderwerpen

Als je eenmaal de juiste plek hebt gevonden, een drankje in je hand hebt en van je eerst blokje kaas hebt genoten, dan moet je dat gesprek op gang brengen. Met koetjes en kalfjes kun je weinig fout doen toch? Er zijn bepaalde onderwerpen die als ongepast worden gezien op een kringverjaardag. Wij zetten ze voor je op een rijtje zodat je hierbij niet de fout in gaat:

Greetz - kringverjaardag

41% van de vrouwen vindt financiën een verboden onderwerp ten opzichte van 30% van de mannen. Ook praten vrouwen (44%) minder graag over familieruzies in vergelijking met mannen (36%).

Traditie behouden of veranderen?

De Nederlandse kringverjaardag is een geliefde traditie, maar hoe staan Nederlanders tegenwoordig tegenover deze manier van vieren? 46% van de Nederlanders vindt de kringverjaardag prima zoals hij is en ziet geen reden om iets te veranderen. Van die groep zegt 10% van tradities te houden en dat de kringverjaardag hier onderdeel van is. 28% van de Nederlanders wil helemaal geen kringverjaardagen meer. 

Wat doe je als je wordt uitgenodigd voor een kringverjaardag, maar geen zin hebt om te gaan? Het onderzoek toont aan dat 34% uit beleefdheid toch gaat, terwijl 29% probeert een compromis te vinden. Bijna één op de vijf respondenten zegt eerlijk dat ze geen zin

hebben en gaan dan ook niet. Een iets kleinere groep (17%) probeert een excuus te bedenken om niet te gaan.

Verantwoording onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd onder 1.000 Nederlandse respondenten door veldwerkbureau Panel Inzicht.

Thuiswinkel Waarborg Gecertificeerd
Alle prijzen zijn inclusief btw en andere heffingen. Lees de algemene voorwaarden.